O nas

Vse na svetu se začne z idejo. Naša je bila pomagati dijakom, da čim lažje uresničijo svojo željo in postanejo najprej študentje Fakultete za arhitekturo in nato arhitekti. Nikar ob teh besedah ne pomislite, da je uspeh zato lahek in zagotovljen. Še zdaleč ne. Če želite uresničiti svoje sanje in izpolniti svoj cilj, bo potrebno veliko truda, časa, risanja, opazovanja, učenja… ter veliko neprespanih noči, zabavnih ali pa ne, ki se jih boste kot študent zagotovo navadili, še bolj pa potem, ko boste postali uspešni arhitekti.

Društvo Naris smo leta 2002 ustanovili trije študenti Fakultete za arhitekturo, od katerih sva dva že prej dve leti vodila tečaj arhitekturnega risanja v Kopru. Idejno je društvo zasnoval Boštjan, danes predsednik Društva in tudi izpeljal njegovo ustanovitev ter registracijo.

Naš namen je bil predvsem organizirati kvaliteten tečaj risanja za sprejemne izpite na Fakulteti za arhitekturo pod vodstvom študentov, ki se vsak dan srečujejo s procesom »učenja« arhitekture in so po našem mnenju poleg profesorjev najbolj usposobljeni, da dijakom podajajo znanje, ki je potrebno za sprejemni izpit. Tega so naši člani oz. učitelji opravljali ne toliko let nazaj, tako da je spomin nanj še zelo živ. Kot študenti pa so se seveda naučili kaj bi naredili drugace, boljše, ob ponovnem opravljanju sprejemnega izpita, kaj je tisto kar profesorji zahtevajo, ocenjujejo in seveda kaj so male skrivnosti, ki vsaj nekoliko olajšajo risanje. Odločilnega pomena za ustanovitev društva je bila tudi želja, da se tecaji razširijo po vsej Sloveniji, tako da tisti, ki ne živijo v študijskih centrih niso prikrajšani. S tem se dijakom, ki imajo poleg srednješolskih obveznosti že tako malo časa, prihrani kakšno minutko za pot, ki bi bila do Ljubljane precej daljša in seveda malo dražja. Obenem pa smo hoteli dokazati, da so tečaji lahko prav tako ali pa še bolj uspešni tudi izven Ljubljane.

Zgoraj omenjeni ideji sta bili postavljeni kot temelj na ustanovni seji Društva Naris 22. aprila 2002. Nadaljevali smo z registracijo Društva Naris 4. julija 2002 pri Statističnem urdu Republike Slovenije. Prav tako smo 3. septembra 2003 registrirali tudi Delovno skripto tečaja arhitekturnega risanja Naris pri Avtorski agenciji za Slovenijo, ki pa je bila prenovljena in prilagojena izvajanju tečaja v dveh semestrih, tako, da sta skripti dve. Vse to zaradi tega, da se prilagajamo Vam in da Vam ponudimo čim več.

Iz treh ustanovnih članov Društva je skozi leta nastala družba mnogih študentov Fakultete za arhitekturo, še vedno pa iščemo nove moči, ideje… Saj veste, da več glav pač več ve in tega se tudi držimo.

S skromnimi začetki v Kopru leta 2000 se je tečaj arhitekturnega risanja danes razširil že v Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Novo Gorico, Novo mesto, Velenje, Slovenj Gradec, Ljutomer, Ptuj. Želje pa so seveda še širše, in sicer da bi bili tečaji v vseh srednješolskih centrih.

Učitelji v posameznih krajih se vam predstavljajo na naši spletni strani, prav tako potek tečaja, program in še mnogo zanimivosti…, predvsem pa novosti, ki jih pripravljamo vsako leto. Ta vedno prinesejo nekaj novega, sveže ideje, izpopolnitev tečaja, še več zanimivosti, tudi nagrade.

Vse pa uresničujemo tudi ob pomoči naših zvestih sponzorjev, ki se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo v želji po nadaljnjem sodelovanju.

Z leti pridejo izkušnje, nove možnosti, ideje, nov program, vse samo za Vas, da se nekoč vidimo na Fakulteti za arhitekturo ali mogoče celo nekoč poslovno sodelujemo.

Izkoristite svoje znanje in sposobnosti, tudi z našo pomočjo.

Pro organizaciji izobraževalnih delavnic v Kranju sodelujemo tudi z JAVNIM SKLADOM ZA KULTURNE DEJAVNOSTI Območna izpostava Kranj.

Zakaj mi?

• 88% uspešnost dijakov pri sprejemnih za FA,
  • Zaradi dolgoletnega delovanja in izkušenjter uspešnosti,
  • Društvo ponuja kadrovske štipendije za nadarjene bodoče arhitekte,